Kretkowska: Forma posiedzenia Sejmu jest dla Lewicy sprawą wtórną

W czwartek o godz. 14.00 rozpoczyna się dwudniowe posiedzenie Sejmu. Jako Parlamentarny Klub Lewicy odbyliśmy dzisiaj blisko 4-godzinne posiedzenie, prowadzone zdalnie.

Od wielu dni pracujemy nad zapisami, które powinny zawierać specustawy, zabezpieczające zdrowie Polek i Polaków w obliczu pandemii, oraz zabezpieczające naszą gospodarkę, nasze lokalne firmy, pracowników i pracodawców w obliczu kryzysu gospodarczego i nadciągającej tragedii polskich przedsiębiorstw.

Nie zgadzamy się na dotychczasowe propozycje rządu, które problemu unieruchomionych pandemią całych branż naszej gospodarki nie rozwiązują. W czasie trwających prac i rozmów ze stroną rządową Lewica wniosła kilkaset poprawek i propozycji.

Domagamy się ustawowego zawieszenia, a nie odroczenia wszelkich płatności, podatków, czynszów firmom i spółdzielniom na czas pandemii, gwarancji wypłat przez państwo 80% pensji pracownikom nieczynnych firm, wsparcia samorządów poprzez państwową rekompensatę przynajmniej 50% utraconych dochodów samorządów.

Otrzymujemy bardzo wiele wniosków, apeli, listów dotyczących sytuacji w szpitalach i w firmach, przekazujemy je na spotkaniach ze stroną rządową. Próbujemy konsultować społecznie na bieżąco propozycje rządu, lecz projekty rządowe zmieniają się co pół dnia i nadal nie mamy wersji ostatecznych, a głosowania już jutro.

Forma posiedzenia Sejmu jest dla Lewicy sprawą wtórną. Polki i Polacy oczekują od Sejmu i Senatu dobrych rozwiązań ratujących nasze zdrowie i naszą gospodarkę. Nie będziemy brać udziału w politycznych hucpach i rozdzieraniu szat z tytułu takiej czy innej formy naszej pracy. Ciągłość pracy Parlamentu musi być zapewniona w czasie epidemii, a najgorsza jej faza niestety dopiero nadchodzi. Zatem powinna być przewidziana możliwość zdalnych obrad, gdyż za 2-3 tygodnie większość posłów może być na przymusowej kwarantannie, i bez możliwości zdalnych obrad praca Parlamentu zostanie sparaliżowana, a alternatywnego Sejmu w Polsce na taką okoliczność nie mamy.

Katrzyna Kretkowska, posłanka

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!